SVJAT! Vivente Voce brengt op 10 februari parels uit de Slavische koormuziek

Samen met onze nieuwe dirigente Emilie De Voght zijn we een compleet nieuw repertoire ingedoken. Op 19 november kon je er al mee kennismaken in de Sint-Pauluskerk in Gent. Kon je er toen niet bij zijn, of wil je dit memorabele concert nog een tweede keer beleven? Dan is er goed nieuws: op zaterdag 10 februari brengen we het hele Svjat-concert opnieuw, deze keer in De Pinte.

De kern van het programma is de Liturgie van Sint-Jan Chrysostomos van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Daaromheen kringelen werken van andere Slavische componisten, zoals Rachmaninoff, Górecki, Janáček en Pärt.

Liturgie van Sint-Jan Chrysostomos

Al was Tsjaikovski zoekende op het gebied van religie, hij voelde zich erg aangetrokken tot de rituelen en de muziek van de Orthodoxe kerk. In een brief aan zijn beschermvrouw Nadezhda von Meck schreef hij: “Deze constante innerlijke strijd zou genoeg geweest zijn om mij krankzinnig te maken, ware het niet dat er muziek bestaat. De grote troost, het meest fantastische cadeau dat de Hemel heeft doen neerdalen op een mensheid die leeft in duisternis”. Diep ontroerd door de Chrysostomos-liturgie componeerde Tsjaikovski zijn a-capellawerk in 15 bewegingen in 1878, waarvan we op het concert een selectie brengen.

Verder staan er werken van andere Oost-Europese componisten op het programma: van Rachmaninoff, Kedrov en Pärt in het Oud-Slavisch, van Janácek in het Tsjechisch, en van Górecki en Kodály in het Latijn.

Hoe we het ervan afbrengen in al deze vreemde talen mag je zelf komen beoordelen op ons najaarsconcert!

Wanneer en waar?

Zaterdag 10 februari om 20 uur
In de kerk van De Pinte: Sint-Nicolaas-van-Tolentijnkerk, Kerkplein 1, 9840 De Pinte

Tickets

€ 18 individueel | € 45 voor een gezinskaart